Verger de Sainte Anne, Flygstolar till Guadeloupe

Guadeloupe

Dimanche 27 Janvier 2008

Guadeloupe är ett franskt departement i Västindien bestående av ett antal öar med en total yta på 1700 km². Ögruppen har 440 000 invånare och är belägen längst österut i Små Antillerna. Huvudort är Basse-Terre, och största staden heter Pointe-à-Pitre. Ögruppen består av öarna Basse-Terre och Grande-Terre (vilka skiljs åt enbart av ett mangroveträsk och vattendraget la Rivière Salée), la Désirade, Marie-Galante, Saint Barthélemy, Saint Martin samt Îles des Saintes (Les Saintes).


Guadeloupe
Guadeloupe
Historia

Guadeloupe var en svensk besittning 1813-1814. Sverige fick besittningen av Storbritannien som erövrat den av Frankrike under Napoleonkrigen. Karl XIII och hans efterträdare fick Guadeloupe som ersättning för egendomsförluster som kunde drabba kronprinsen Karl XIV Johan till följd av alliansen mot Napoleon. Vid freden i Paris 1814 fick Frankrike tillbaka Guadeloupe och Sverige kompenserades då med 24 miljoner franc som bildade Guadeloupefonden. Endast Saint Barthélemy förblev svenskt.

Kultur

Två berömda författare från Guadeloupe är nobelpristagaren Saint-John Perse och Maryse Condé.

Politisk status

Liksom Martinique och Franska Guyana, som ligger i samma del av världen, räknasGuadeloupe som fullvärdig del av Frankrike. De kallas Utomeuropeiska departement eller département d'outre-mer på franska. De är också med i EU, med vissa undantag. De är inte med EU:s momsunion, eller Schengen-samarbetet. Det är dock frihet från varutullar. Valutan är euro.


Source : wikipedia
Rédigé par sébastien sabattini le Dimanche 27 Janvier 2008 à 14:57

Tags
Rabat Rabat